Krásnolipsko má co nabídnout i turistům s hendikepem

Kdo nikdy nebyl v Krásné Lípě a okolí, měl by to rychle napravit. Máme tuhle oblast celkem dobře zmapovanou. Stačí si stáhnout naši apku Disway Trails https://trails.disway.org/cs.


Byl sice horký letní den, ale to nás ve spolku Disway neodradilo vyzkoušet víc než 8 km dlouhou trasu Krásnolipskem. Vyznačil ji známý Klub českých turistů. Věděli jste, že jejich způsob značení zaujal třeba i turistické kluby v Brazílii?

Pro nás bylo milé (a důležité) vidět na turistické směrovce symbol vozíčkáře. Vyrazili jsme z Křinického náměstí před Domem Českého Švýcarska, kde jsme nedávno měli workshop na téma bezbariérovost přírodních krás a národních parků.

 

Ale zpátky k vozíčkářské trase Krásnolipskem.

Vzhledem k převýšení je lepší začít okruh zleva po směru hodinových ručiček. Trasa ze začátku vede střídavě po silnici a chodníku. Buďte opatrní, na některých místech má chodník trochu prudší příčný sklon. V jednom místě jsme přešli silnici a povrch se v dalším úseku změnil z asfaltky na sice zpevněnou, ale občas štěrkovou cestu.

Jelo se po ní celkem dobře, ale s mechanickým vozíkem to bylo náročnější. Dál je vlastně polní cesta a kus vede lesem. Projížděli jsme vyjetými kolejemi, které byly někdy hlubší. Po dešti tu mohou být louže.

Cestou jsme v lese u Rybniště míjeli krásný sloup Nejsvětější trojice. Bohužel pár dní po naší návštěvě nějaký vandal tuto sakrální památku poničil. Snad se brzy podaří tuto památku uvést do původního stavu.

Klub českých turistů celou vozíčkářskou trasu dobře vyznačil, takže nebojte, nezabloudíte. Pokud jezdíte na elektrickém vozíku nebo s přídavným pohonem, bude pro vás cesta pohodovější.

Okruh se uzavírá cestou zpátky do města Krásná Lípa. Přejdete koleje a tradá na Křinické náměstí před Dům Českého Švýcarska. Vedení města Krásná Lípa bylo tak laskavé a mohli jsme zmapovat i místní kulturní dům a kino. Náš projekt jsme představili paní místostarostce Krásné Lípy Janě Drobečkové a panu Václavu Heikemu z Klubu českých turistů.

Krásná Lípa a okolí stojí za prozkoumání. Mnoho dalších míst a tras najdete v naší apce Disway Trails. Další informace o spolku Disway, z. s. https://www.disway.cz/

Podpořeno Česko - německým fondem budoucnosti.

Previous
Previous

Cesta do Turecka a zase zpátky s Vladimírem Bodišem (část 1.)

Next
Next

Plány našeho spolku Disway v roce 2023