Konference v rámci Evropského týdne mobility a my byli u toho!

Konference v rámci Evropského týdne mobility a my byli u toho!
V pátek 22. září se konala závěrečná konference v rámci Evropského týdne mobility, v hlavním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje. Rádi jsme pozvání na tuto konferenci od pana Slavíka přijali a bereme naši účast jako příjemnou povinnost.
Jak NRZP, tak Ústecký kraj jsou dlouhodobě našimi významnými partnery v dřívějších i plánovaných projektech. 
Hlavním posláním a dlouhodobým cílem našeho spolku Disway je, aby prostředí, ve kterém žijeme, nebo které během výletu teprve objevujeme, bylo co možná nejpřístupnější všem - i lidem s hendikepem. Zasazujeme se o to, aby téma bezbariérovosti nebylo pouze okrajové, ale aby v české společnosti získalo větší pozornost.
Problematice bezbariérovosti se Česká republika musí hlouběji a podrobněji věnovat a najít vhodná řešení s ohledem na nutnost sjednotit českou legislativu s legislativou Evropské unie. Rovný přístup a možnost volby – to jsou důležité faktory a principy, které je a bude třeba dodržovat.
Při řešení bezbariérovosti a přístupnosti je třeba myslet na takzvanou návaznost. Okolí bez bariér nelze chápat jako izolovanou část jednoho domu, případně chodníku. Je třeba vnímat a poznat okolní prostředí v širším kontextu. Osoba se zvláštními potřebami je už takto vnímá. Spoléhá se na to, že za pár metrů nenarazí na nepředvídanou a nepřekonatelnou bariéru.  

Hlavní jednací sál zastupitelů ústeckého kraje

Pokud se člověk ocitne v cizím prostředí jako návštěvník nebo turista – navigace, orientace a navigační systém jsou stěžejními a nepostradatelnými pomocníky. V tu chvíli se prostředí stává přístupnější i pro lidi s jinou jazykovou vybaveností.

Je otázkou, zda jsme na rok 2024 - 2025 dobře připraveni. Posuďte sami.

Je vidět a jsme tomu moc rádi, že problematika bezbariérovosti není lhostejná ani krajům a ani místním samosprávám. Těší nás, že se tyto přínosné akce konají.
Ještě jednou moc děkujeme Ústeckému kraji a krajské NRZP za pozvání. Rádi je uvidíme na našich akcích.
Previous
Previous

Petice za zvýšení příspěvku na péči pokračuje

Next
Next

Cesta do Turecka a zase zpátky s Vladimírem Bodišem (část 1.)