Závěrečný workshop „CESTOVÁNÍ HENDIKEPOVANÝCH / REISEN VON MENSCHEN MIT HANDICAP“

Na posledním z letošních workshopů na téma „Cestování hendikepovaných v česko-německém příhraničí“ se všichni zúčastnění setkali v německém městě Seifhennersdorf, v oblasti Horní Lužice. Bylo to v krásném penzionu Windmühle Seifhennersdorf.

Hostitel, pan Markus Kranich, se pro nemoc bohužel nemohl zúčastnit. Přesto byl program pestrý a moc zajímavý.

Úvodní slovo měla projektová partnerka paní Susanne Mannschott, která všechny přivítala a poděkovala za hezkou spolupráci. Lead partner za českou stranu paní Jana Panáčková nezapomněla zmínit něco málo z historie projektu, a především s dojetím zavzpomínala na zakladatele spolku Disway a našeho kamaráda Jirku Mauleho. Stál u zrodu této příhraniční spolupráce a měl mnoho plánů, které už, bohužel, nestihl. Určitě by ho potěšilo, čeho všeho se v projektu podařilo dosáhnout.

Vývojáři Tomáš Bien a Tomáš Hluštík představili všechny důležité funkce a celé prostředí nové aplikace. Na několika příkladech ukázali, co uživatelé mohou očekávat a proč pro ně bude atraktivní si ji stáhnout.

Další přednášející byla paní Juliane Wojan. Přiblížila průběh marketingové kampaně v Německu a ukázala, jak velký zájem o celý projekt je. O Disway Trails se psalo v mnoha denících a video, propagující regionální atrakce bez bariér, přilákalo svým profi zpracováním velkou pozornost.

Po krátké přestávce na kávu se přihlásil online pan Petr Janeček, zástupce agentury Czech Tourism. Podělil se o výsledky z rozsáhlého průzkumu, kterým se snažili odpovědět na otázku: „Chtějí lidé s hendikepem cestovat? Jaké jsou v oblasti cestovního ruchu nabízené služby?“ V Czech Tourismu se zaměřili nejen na vozíčkáře, ale také na neslyšící, nevidomé a do výzkumu zahrnuli i rodiče s kočárky.

Poté se přítomní dověděli, jaké jsou trendy v cestovním ruchu podle pana Dr. Kaie Pagenkopfa, zástupce z konzultační kanceláře Consulting-Büro. Mluvil moc zajímavě a hlavně zdůrazňoval, že cestování by mělo být přístupné pro každého a lidé s hendikepem by se neměli opomíjet. Zajímavé destinace, vhodná ubytování, příjemné a profesionální jednání, to vše by měly být rozhodně důležité aspekty toho, jak zaujmout nové klienty cestovního ruchu. Mluvil o tom, že si hosté s hendikepem zaslouží stejnou pozornost jako ostatní.

Celý program hezky oživil místní taneční soubor. Vystoupily tří vozíčkářky se zdravými spolutanečníky a byl to zajímavý zážitek. Prý se často účastní různých akcí a tentokrát zavítali na náš workshop. Bylo to skvělé zakončení akce.

Závěrečný workshop „Cestování hendikepovaných v česko-německém příhraničí“ se konal v již zmíněném penzionu Windmühle Seifhennersdorf. Po skvělém obědě si zúčastnění měli možnost prohlédnout celý areál.

Workshop byl možná závěrečný, ale všichni plánujeme ve spolupráci pokračovat a dál ji rozšiřovat.

Maruška Harcubová

Previous
Previous

Lidé s hendikepem mohou lépe objevovat krásy česko-německého pomezí

Next
Next

Rozhovor s Markusem Kranichem