Lidé s hendikepem mohou lépe objevovat krásy česko-německého pomezí

V německém městě Seifhennersdorf proběhl závěrečný workshop projektu Cestování hendikepovaných a završil tak mnoho měsíců práce při mapování a zpřístupňování nových tras pro vozíčkáře a další osoby se zdravotními znevýhodněními.

 

Cílem projektu Disway Trails bylo nejen diskutovat společně výzvy zlepšování přístupnosti přírodních i historických památek, ale především společně s lokálními patrioty vytvořit zcela nové trasy pro cestovatele se zdravotními omezeními a nabídnout jim moderní webovou a mobilní aplikaci, která je regionem provede.

 

„Mapování prováděli samotní vozíčkáři, kteří dokáží nejlépe posoudit a zhodnotit všechny požadavky na bezbariérovost. Mapovali jsme podle metodiky Pražské organizace vozíčkářů, kterou převzalo i Ministerstvo pro místní rozvoj. Mapovali se jak samotné objekty, tak i trasy přímo v přírodě,“ doplňuje Aleš Černohous, jeden z mapovačů.

 

Celkem vzniklo 17 nových cestovatelských tras, zmapováno bylo přes 60 objektů a do mapování se zapojilo 11 lidí se zdravotním znevýhodněním. Právě to, že se na samotném mapování podílejí přímo lidé s reálnými hendikepy, dělá projekt unikátním.

 

V rámci celé aktivity proběhlo několik workshopů s místními podnikateli a správci přírodních i kulturních památek. Právě pro ně je zpětná vazba přímo od osob s reálným omezením, velice cenná. Zpřístupnění pensionu, turistické trasy nebo kulturní památky pouze prostřednictvím daných norem a předpisů je jen polovička úspěchu. Jen drobnosti, které často vidí například lidé na vozíku, mohou udělat z místa opravdu bezbariérový prostor.

 

„V San Franciscu jsme narazily na skvěle vybavený bezbariérový pokoj, ale ve druhém patře bez výtahu. Na Moravě zase bylo ubytování s dobře vybavenou koupelnou, ale v pokoji tolik nábytku, že se tam s vozíkem nedalo pohybovat. V Dublinu vedlo k bezbariérovému pokoji pět schodů. Recepční s námi vyjel výtahem a pod schody jen zkonstatoval ups… Prostě lidé bez hendikepu nevidí všechny překážky, které vozíčkáře na cestě čekají,“ doplňuje Marie Harcubová, která i přes svá omezení navštívila přes 35 zemí.

 

Nově vzniklou mobilní aplikaci si lze bezplatně stáhnout na stránkách projektu trails.disway.org, kde si můžete také projít nové trasy. Realizátoři projektu chtějí v mapování pokračovat i nadále a pomoci tak lidem s hendikepy snížit bariéry pro cestování.