Workshop Sítě bez bariér v kulisách barokního zámku Liblice

Konferenční sál Akademie věd se zaplnil snad do posledního místečka. Posláním naší Sítě bez bariér je propojovat lidi a organizace z různých oborů. Úvodu se bravurně zhostila naše vedoucí spolku Disway Mgr. Jana Panáčková a paní Ing. Lucie Landrová, ze Středočeské centrály cestovního ruchu.

Jaký význam má Síť bez bariér v oblasti cestovního ruchu? Lidé s hendikepem chtějí cestovat a objevovat zajímavá místa v Česku i za hranicemi, stejně tak jako zdraví cestovatelé. Pro poskytovatele služeb mohou být hendikepovaní významným zákazníkem. Jak efektivně vytvořit vhodné podmínky pro cestovatele se zvláštními potřebami? To přiblížili Mgr. Jana Panáčková, Petr Hřích a Aleš Černohous z našeho spolku.

Cestovatel s hendikepem potřebuje vědět, co ho na výletě čeká, kde si má dát pozor. Proto mapujeme trasy bez bariér, vycházející z metodiky Pražské organizace vozíčkářů. Aleš Černohous představil v krátké prezentaci trasy, které jsme letos zmapovali. Jedna trasa vedla okolím Mšena – Hotel Kokořín, Restaurace Zlatý lev, Bistro Harasov… a to je jen malý výčet míst na trase. Potěšilo nás, že se našeho workshopu zúčastnil starosta Mšena, pan Jiří Guttenberg. Aleš se rozpovídal o tom, co ho na cestě příjemně překvapilo, a kde se našly nějaké překážky. Dobře vysvětlil, že mnohdy “přístupné” ještě neznamená bezbariérové. Kdo rád sportuje, toho bude určitě zajímat koupaliště Trixi Bad nebo Sparkassen-Arena v německém Jonsdorfu.

Kudy tudy na výlet? Aplikace Disway Trails je odpověď. Jak s ní pracovat, co nabízí, a že se v ní najde na 340 bodů zájmu ukázal na několika slidech náš vývojář na vozíku, Tom Hluštík. Jaký bod zájmu je pro člověka s hendikepem nejdůležitější? Budete se možná divit, ale v naší apce vede počet bezbariérových toalet, přístupné ubytování a atrakce až potom.

Většinu našich workshopů a akcí si nenechá ujít paní Elfi Kühnel z Naturschutzzentrum „Zittauer Gebirge“. Ve své prezentaci popsala, jak zmapovala trasy vhodné pro nevidomé v okolí přírodního parku Žitavské hory. Sice jim možná zrak neslouží, ale hmatem např. vnímají zvláštní místní skalní útvary, které vtipně pojmenovali třeba jako Jezevčík nebo Nosorožec. Stromy jsou nevidomí schopni rozlišit podle struktury kůry nebo listů. Tedy pokud listy nejsou poškozeny nebo nějak napadeny třeba bejlomorkou bukovou. Milá Elfi měla s sebou na ukázku hrst větviček, listů a šišek. Zpěv ptáků či vůně rostlin také nevidomým dokresluje zážitek z výletu do přírody.

Cestovatelky Lída a Maruška (vozíčkářka) Harcubovy měly také co vyprávět. Spolu navštívily pět kontinentů a z každé země mají plno historek a příhod. Co je vedlo k tomu začít cestovat a objevovat krásy např. obou pobřeží USA, unikátní fauny a flóry Afriky nebo Austrálii a její Rudý střed? Asi láska k cestování, poznávání místních lidí a krás. Za víc jak 20 let zjistily, že invalidní vozík není překážkou. Prý by toto cestovatelské povídání klidně obstálo na konferenci TED.

Snad náš workshop Sítě bez bariér byl přínosem pro všechny přítomné i posluchače online. Děkujeme všem… Z Destinační společnosti Východní Čechy, z Turistické oblasti Mělnicko – Kokořínsko, NRZP, POV či CZEPA za pozornost a snad se brzy zase sejdeme na podobně krásném místě jako je zámek Liblice.

Workshop se mohl uskutečnit za podpory Česko-německého fondu budoucnosti.

Previous
Previous

Cesta do Turecka a zase zpátky s panem Bodišem, část II.

Next
Next

Petice za zvýšení příspěvku na péči pokračuje