Workshop „Bezbariérové přírodní parky“ je za námi

Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě byl jedním z míst, které jsme nedávno zmapovali a teď bylo místem konání dalšího z workshopů. Tentokrát byl na téma Jak se dají zpřístupnit krásy přírody lidem s hendikepem.

Předsedkyně Spolku na podporu cestování handicapovaných Jana Panáčková všechny přivítala a seznámila je s programem.

První přednášející Jakub Juda zúčastněné seznámil s plánem, jak na trase „Kyjovským údolím všemi smysly“ vytvořit prvky pro hendikepované. Například piknik stůl, ke kterému se dá s vozíkem pohodlně zajet, nebo jak na zajímavých místech nainstalovat vyhlídková kukátka, která musí být přizpůsobená i vozíčkářům sedícím nízko.

Velmi aktivní vozíčkář Aleš Černohous svým příspěvkem jakoby navázal a docela podrobně popsal, jaké nástrahy v přírodních parcích na člověka s hendikepem čekají. Nezapomněl zmínit svodnice přes silnici, které odvádějí vodu. Kolečka vozíku, do nich často zapadnou a vozíčkáře musí někdo zdravý vyprošťovat. Svodnice by se měly pravidelně upravovat, protože pokud je jejich okolí vymleté, nedají se přejet vůbec. Kamenem úrazu jsou mnohdy i závory. Chodící je obejdou nebo jednoduše podlezou, ale vozíčkář má problém.

Cestovatelky Lída a Maruška Harcubovy pak povídaly o svých zkušenostech z návštěvy národních parků ve světě. Uvedly několik příkladů z Jihoafrické republiky, Ameriky a Austrálie. Bezbariérově přístupné jsou většinou všechny trasy, nechybí upravené cesty a nájezdy, na vozíčkáře se prostě myslí.

V diskusi jsme se všichni shodli, jak je důležité sdílet na oficiálních webech národních parků co nejvíce fotek z terénu a co nejpodrobnější informace o bezbariérovosti.

Ing. Jan Skalka mluvil o oceňovaném projektu „Krkonoše bez bariér“, jehož hlavním záměrem bylo ukázat lidem s hendikepem, že i drsnější prostředí českých nejvyšších hor může být do určité míry přívětivé a přístupné. V diskusi se řešilo, jak se dá ještě vylepšit bezbariérovost už existujících docela dobře přístupných míst, jako například vrchol Sněžky.

Paní Elfi Kühnel z Německa ve své prezentaci ukázala, jak řeší přístupnost přírodních krás lidem s hendikepem v Přírodním parku Žitavské hory.

Všichni zúčastnění přivítali možnost využít aplikaci Disway Trails, kterou online představil vývojář Tomáš Hluštík. Lidé v ní najdou informace o vhodných trasách pro postižené.

Maruška Harcubová

Previous
Previous

Jaká je bezbariérovost pohostinství a ubytování v česko-německém příhraničí

Next
Next

Tisková konference v německém Herrnhutu