Jaká je bezbariérovost pohostinství a ubytování v česko-německém příhraničí

To bylo hlavní téma dalšího z workshopů, který se tentokrát konal v německém Rothenburgu/O.L.. Jedna z partnerů projektu na podporu cestování handicapovaných, paní Susanne Mannschott, měla úvodní slovo a všechny přivítala v prostorách Diakonie sv. Martina.

První přednášející byla paní Michaela Mehlhorn, která vede penzion Aura, známý pod jménem "Villa Rochsburg”. Je uzpůsobený lidem s hendikepem - především tedy pro nevidomé hosty.

Podělila se o zkušenosti jak nejlépe uzpůsobit ubytování lidem se speciálními potřebami. Nejde jen o popisky v Braillově písmu.

Zajímavé například bylo vysvětlení, proč je pro hosty se zrakovým postižením lepší mít přesný čas na jídlo, než široké časové rozmezí. Personál jim tak může být průvodcem a plně se jim věnovat.

Pravidelně tu pořádají různé akce, workshopy a semináře.

Ing. Jiří Vojtěch, MSc., zástupce science centra iQLANDIA v Liberci, ve své prezentaci a ilustračním videu ukázal, jak je tento multifunkční komplex bezbariérový. Člověk tu stráví klidně celý den, protože mají mnoho zajímavých expozic a součástí areálu je také planetárium.

Mimo jiné řekl zajímavou věc - že v letošní soutěži pro školy studenti v laboratoři iQFABLAB vymýšlejí vychytávky pro postižené, jako třeba příbor nebo držák na pití.

Naši mapovači Milan s Alešem popsali, jak se v libereckém science centru iQLANDIA líbilo jim. Víc se dozvíte v blogu na našem webu disway.cz a v připravované aplikaci.

Už jsme zmínili, že Diakonie sv. Martina v Rothenburgu poskytla pro konání konference o bezbariérovosti v pohostinství svůj přednáškový sál.

Jako poslední mluvil pan Andreas Drese, ředitel oddělení pro vzdělávání, styk s veřejností a ubytování v Diakonii. Zúčastněným přiblížil život klientů v této instituci a kolik mají nejrůznějších aktivit.

Později jsme se mohli díky exkurzi na vlastní oči přesvědčit. V rozlehlém areálu jsme navštívili několik budov, kde nás klienti se zájmem přijali.

Lída a Maruška Harcubovy, z našeho týmu mapovačů, si měly možnost na jednu noc vyzkoušet jejich bezbariérový pokoj pro hosty a pochvalovaly si velký prostor a dobře vybavenou koupelnu.

Bylo to milé, ale především poučné setkání. Snad jsme přispěli k tomu, že bezbariérovost budou provozovatelé pohostinství a ubytování vnímat jako důležitou součást služeb pro své hosty.

Previous
Previous

Rozhovor s Markusem Kranichem

Next
Next

Workshop „Bezbariérové přírodní parky“ je za námi