Trojzemím

Jedním z dalších našich mapovacích cílů byl Hrádek nad Nisou a Trojzemí, tedy místo, kde se střetává hranice tří států - Čech, Německa a Polska.

První naší zastávkou byla restaurace Nostalgie, na kterou jsme dostali doporučení. Přístup do restaurace je bezbariérový, interiér stylový, personál ochotný, ale bezbariérovou toaletu zde bohužel nenaleznete. I tak jsme poseděli, příjemně se občerstvili a vyrazili do centra Hrádku.

Na náměstí jsou dvě vyhrazená parkovací stání a také informační centrum Brána Trojzemí, do kterého jsme zavítali. Naleznete zde nejen samotné infocentrum, ale také muzejní expozici, kinosál, knihovnu, a také bezbariérovou toaletu. Na toaletě však pozor na madla, která přestože mají podpěry na zem, jsou nejspíše ukotveny do sádrokartonu a nepůsobí vůbec pevně.

Ale již hurá na náš hlavní program a tím je cesta kolem Trojzemí. Přesouváme se zpět k restauraci Nostalgie, kde na nás již čeká osvědčený doprovod Honza.

Vyrážíme a vzápětí překračujeme státní hranici poprvé. Procházíme německým městečkem Hartau a napojujeme se na krásnou rovnou alejovou cestu, která nás zavede až na kraj Žitavy, kde opět překračujeme státní hranici, tentokrát s Polskem.

Následující asi kilometrový úsek vede podél hlavní silnice, ale dají se zde využít tři čerpací stanice k občerstvení či toaletě a také jeden obchod s potravinami.

My už ale odbočujeme na cestu mezi stromy, která nás dovede přímo k místu styku tří států. Naleznete zde památníky, kříž a vlajky dotčených zemí, včetně vlajky EU. Jen za mokra pozor na malý úsek s podélným i příčným sklonem. Náš kolega Tomáš zde byl týden po nás na elektrickém vozíku a cesta byla značně kluzká i díky všudypřítomným slimákům.

Malý odpočinek a my drandíme dále již po české stezce k jezeru Kristýna. Cestou se dá odbočit po dřevěném chodníčku do tamních mokřadů, my se ale daleko nedostali kvůli hnízdícím ptákům.

Jezero Kristýna překvapí nejen svou velikostí a krásným prostředím, ale také vybaveností. Je zde velký kemp, který by podle informací na recepci měl nabízet i dvě bezbariérové chatky s vlastním sociálním zázemím. Bohužel je však už pozdě odpoledne a slečnám na recepci končí směna, osobní prohlídku tedy musíme odložit na jindy.

Užíváme si příjemnou cestu kolem jezera, která je lemována různými cvičícími a posilovacími prvky. Příjemné překvapení nás čeká u Bistra Panelka, kde nacházíme bezbariérovou toaletu na Euroklíč.  

Plni zážitků z krásného dne uzavíráme dnešní okruh a vracíme se zpět k restauraci Nostalgie, kde naše cesta Trojzemím začala. Nebojte se ani vy tento krásný výlet podniknout, stojí totiž za to!

Aleš Černohous

Previous
Previous

Harrachovem bez bariér

Next
Next

Po vrcholcích Krkonoš na vozíku, až k prameni Labe