Harrachovem bez bariér

Hezký celodenní výlet naším krásným horským městečkem Harrachov je sjízdný elektrickým i mechanickým vozíkem. Z autobusového nádraží, kde je nové veřejné WC a kde je možné zaparkovat, se kolem muzea Šindelka (které bohužel zatím není přístupné pro vozík) vydáte k nedalekému občerstvení Meet Point Bistro Mumlava. Mají bezbariérový vstup a dobré jídlo a pití.

Dál po mostě přes harrachovský obchvat vede cesta asi 800 m po modré turistické značce lesem a mírně stoupá až k známému Mumlavskému vodopádu. Tato trasa je oblíbená všemi návštěvníky Krkonoš.

Dojdete ke Srubu U Lišáka, kam je vstup sice po schodech a toaleta taky není bezbariérová, ale stoly a lavičky jsou i venku u silnice a personál je vždycky ochotný hendikepovaným pomoci.

Přímo naproti občerstvení U Lišáka je cesta kopečkem dolů k Mumlavskému vodopádu, úplně na začátku docela prudká. Svodnice už sice cestáři Krkonošského národního parku srovnali a cestu opravili, ale sem tam vystupují kameny, které je třeba vozíkem objet. U vodopádu je lávka, při vjezdu na ni je sice pár kamenů, ale zvládnout se to dá, i když lépe s dopomocí. Dolů k vodě se vozíčkář nedostane, ale z lávky je na vodopád krásný výhled.

Po silnici kousek nad vodopádem jsou vidět zajímavé takzvané „obří hrnce“ nebo někdy „kotle“, vymleté vodou a kamením v žulovém podloží řeky Mumlavy. V létě je to oblíbené místo otužilců.

Od bistra U Lišáka pokračujeme napravo, po rovině, asi 2 km příjemnou lesní silnicí, zvanou Harrachova cesta. U marketu Norma se s vozíkem vydáme kousek kolem hlavní silnice, směr jediný komín v Harrachově, komín sklárny.

Po asi 200 m nakoukneme do kapličky sv. Alžběty, která má ve věžičce skleněný zvon, a jsme u nejstarší sklárny v Čechách prý i na světě – celým jménem Sklárna a minipivovar Novosad a syn. Po předběžné domluvě (na telefonu 481528141) je možné si domluvit exkurzi nejen v češtině, ale i v němčině či angličtině. Dostanete se do provozu hutě a můžete pozorovat naše zručné skláře u žhnoucích pecí. Je to naprosto nevšední zážitek.

Ve dvoře sklárny je vstup do sklářského muzea, kde je přes 5000 nádherných exponátů zdejší křehké tvorby. S vozíkem se dá vyjet výtahem.

Do restaurace a minipivovaru je bohužel plno schodů. Výtah sice mají, ale pouze nákladní. Výborné kvasnicové pivo si však můžete koupit s sebou v recepci sklárny. Blízko recepce je i bezbariérové WC.

Od sklárny se vydáme z kopce k asi 300 m vzdálené bobové dráze. Procházka kolem je bezbariérová, mají tady strom „botovník“, lanovou dráhu zavěšenou ve stromech a posezení je venku na terase. Bezba WC tady bohužel není.

Anenským údolím dojdeme ke studánce a sošce sv. Jana Nepomuckého, kde je nově vybudované Priessnitz brouzdaliště. Dál projdeme kolem velikých menhirů u sedačkové lanovky až k vyhlášené Pivnici U Krtka. Dá se posedět pouze venku, vstupu do pivnice brání vozíku jeden dost vysoký schod.

Odtud se vydáme kopečkem ke kostelu sv. Václava, kde je sice dovnitř taky plno schodů, ale zato krásná vyhlídka na Čertovu horu a skokanské můstky. Jen pro zajímavost – kostel nedávno ozdobily tři nové zvony, se jmény Bůh, sv. Václav a Marie.

Odtud už jen kousek, kolem Informačního střediska KRNAP (tel. 481529188), zpátky na autobusové nádraží. Cestou se ještě zastavte u zajímavé růžice léčivých menhirů před hotelem Ski Centrum. Třikrát kameny obejděte, myslete na splnění svých přání, poproste a poděkujte.

Dojdete na autobusové nádraží a hned zkraje je zajímavé maličké Lyžařské muzeum s nájezdem pro vozíčkáře. Na památku si tady můžete koupit maličkého dřevěného Krakonoše.

Na nástupišti právě dodělávají a dřevem obkládají nové bezbariérové samočistící WC.

Harrachov je hezké horské městečko ležící v nadmořské výšce necelých 700 m. První písemné zmínky jsou z roku 1720 a stálých obyvatel je asi 1300. Takže, zastavte se někdy, nebo jinak - jak se u nás v Krkonoších říká:

„Přijďte pobejt!“

Maruška Harcubová

Previous
Previous

Na hrad Grabštejn mají lidé s hendikepem vstup povolen

Next
Next

Trojzemím